søndag 2. mai 2010

Elmina Castle.....














































I dag har vi "slått tre fluer i ett smekk", vi har besøkt Elmina Castle, Kakum National Park og en krokodillepark...........Kjøreturen startet klokken halv sju i morgest, tidlig...ja, men på grunn av trafikken gjennom Accra måtte vi komme oss avgårde så tidlig som mulig. Men det va desverre ikke tidlig nok, vi stampet vel og lenge i bykjærna før vi kom oss videre. Adam (sjåfør) mente vi burde starte klokka fire, midt i natta tid, da kunne vi kanskje kommet unna litt raskere:)))))
Første stoppet var Elmina Castle, som var så absolutt verdt ett besøk. Vi rakk akkurat å være med på en guidet tur når vi kom inn. En sterk og trist historie for alle slavene som har måttet gjennomgå så mye........
Trur guiden var litt oppgitt over oss, vi var sist inn i rommene, og så absolutt sist ut av alle rommene (var så redd jeg ikke fikk nok bilder med meg hjem) han ventet og ropte på oss i ett:))
I 1482 planla den Portugisiske kapteinen Diego d'Asambuja seg for å bygge Elmina Castle. Fire år senere, i 1486 stod den ferdig. Samme år bygde de en by rundt dette som de kalte for Almina (the mine), på grunn av rikdommen av gull som befant seg her. Noen hevder det var Arabere som ga navnet til byen, da Elmina på Arabisk betyr havn. På tidlig 1600 tallet var Elmina en selvstyrt by, den ble styrt av Edina sjefen, de eldre og den Portugisiske guvernøren av St. George Castle.
Portugiserne startet på 1500 tallet med eksportering av slaver over atlanterhavet, fra Vest Afrika til Europa og Amerika. Danmark, Tyskland, Nederland, England, Frankrike og Sverige startet med slavehandel rett etter Portugiserne. Elmina eksporterte slaver for Portugiserne fra 1482-1637 og for Nederlenderne fra 1637-1872....
Slavene ble fraktet til store plantasjer og gruver fra Elmina til Amerika og Karibia. Tilstandene for slavene ombord båtene var hårreisende. Under den Nederlandske perioden ble det også, i tillegg til slavehandel rekrutert Afrikanske soldater fra Elmina til andre Nederlandske kolonier, som Java i Indonesia. Har var de en del av del av den Nederlandske styrken.




Krokodiller.......
Etter noen timer i Elmina Castle kjørte vi til Hans Cottage Botel for å se på krokodillene, og få i oss en matbit.......Vi så ett par krokodiller før vi gikk for å spise lunsj, da var det ganske så rolig her. Når det er rolig her kan man være der mens de mater krokodillene og samtidig klappe de. Men desverre for oss kom det busslast med flere gjester mens vi spiste, så da ble det ikke noe av det.........

Kakum National Park....

Siste stopp i dag var Kakum nasjonalpark, hit dro vi for å gjøre en Canopy Walkway....Det er laget 350 meter med broer, det høyeste er 40 meter over bakken, og 7 plattformer man kan stå og nyte utsikten på:))) Som det stod i boka, besøkende vil se en unik og spektakulær utsikt over regnskogen på denne turen............ja og det var det, trur jeg. Det var ikke så mye man rakk å se, kø foran, kø bak, holde seg fast, en hærsens væske (hvorfor nu enn jeg dro den med) og knipse flest mulig bilder på en gang. Og litt småskjælven i beina....men utrulig gøy da. Vi kom helt på tampen av dagen. Siden det var helligdag, var det ikke noe mindre folk her enn de andre plassene vi besøkte. Men av og til er det greit å være en obruni, og ha med seg Adam som tolk....Vi hadde desverre "glemt noe" på forrige tur, så vi måtte gå tilbake igjen, med en egen guide het det seg:)))) For 10 cedi kom vi forbi hele den laaaaaange køen. Det var noen sure miner, og neppe helt riktig å gjøre, men vi gjorde det:)))))))))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Geirangerfjorden

På tur ned Ørneveien stoppet vi i ørnesvingen.  Med over 700 000 besøkende hvert år er jeg glad ...