onsdag 7. april 2010

Hilde leser og lærer om Ghana.........













Flagget til Ghana
Red- blodet som fløt i kampen for uavhengighet
Yellow- for gull og mineraler
Green- den grønne rike vegetasjon
Star (black)- for uavhengigheten og selvstyre
Flagget var laget av Mrs T. Okoh

Så i skrivende stund vet jeg kanskje mer om det Ghanesiske flagg enn mitt eget.................

Fra 1874-1957 ble landet kalt "Golden Coast", og var en britisk koloni. I 1957 ble landet en uavhengig stat med navnet Ghana, og nasjonaldagen er 6.mars....

Accra er hovedstaden her i Ghana, og ble oppdaget av Ga folket sent på 1400 tallet. Ordet Accra stammer fra ordet Nkran som betyr maur på Akan (språk). Og er det noe vi har stiftet et godt kjenskap til så er det maur.......tusenevis:)))))))))

Engelsk er det offisielle språket, men de har mellom 30-40 ulike språk i hele Ghana. Her vi bor snakker de mest Twi og Ga, og jeg kan bare to ord på Twi:)))))))))))))
Merkelig å overhøre en samtale (og det gjør vi veldig ofte) som man ikke kan forstå ett eneste ord av. Det nærmeste vi kan komme er å lese kroppsspråket deres, de snakker med hele kroppen.

Eksportvarene i Ghana er gull, tømmer og kakao, hvor gull og kakao er de viktigste.
Valutaen er Ghanesisk cedi (GHc) og pesewa (GHp).

Klimaet er et typisk tropisk klima. Som det står i boka "normally warm to hot all year round" og det har jo vi så absolutt merket, spesielt hot. De innfødte sier at klimaet har forandret seg de siste årene. Normalt skal det regne en god del på denne årstiden, men siden vi kom ned har vi opplevd regn to ganger. Klimaet er kontrollert av to ulike luftmasser. Sørvest monsun som bringer regn, og den nordøstlige vinden som blåser fra Sahara (også kalt Harmatten) som sørger for varme dager og relative kjølige netter. Det er to regntider her, fra mars-juli og september-oktober.

I hele Ghana bor det vel 23 millioner, litt flere kvinner enn menn (så klart).........
Bare her i Accra området er de over 5 millioner innbyggere, så de ler godt når vi forteller at det bor like mange innbyggere i hele Norge som de har i Accra.

Trafikken her nede er et eget kapittel......Veldig mange av bilene her er enten taxi eller såkalte trotroer. En fordel for disse bilene og eierne er at de ikke skal gjennom en EU kontroll. Jeg vil tippe at 7 av 10 biler ville blitt kondemnert på flekken (deriblandt vår bil her nede). Før jeg reiser hjem bare må jeg ha tatt trotro, men per i dag får jeg klaustrofobi med tanken. Så mange folk (store som små, rene, skitne, svette osv) stappet inn i en bil.................
Det er et artig skue å følge med på trotroene. Det er en som kjører (så klart) og en som henger ut av bilen og roper hvor den skal henne. Når den stopper, velter det ofte ut passasjerer like gjerne ut av et vindu, bakdør som framme.
Sikkerhetsbelte, ja det finnes vel knapt i en eneste bil her nede (brukes kun av sjåfør i det vi passerer veikontroll). Har holdt meg fast mer en en gang, og sagt noen pene ord til han der oppe:)))))))))))))

I det du blir født får du "Kra din" soul name, som er et tradisjonelt Akan navn.
Det vi kaller for barndåp hjemme kalles her for "Out Dooring" og skjer alltid 7 dager etter fødsel. Da får barnet et tradisjonelt navn i tillegg til ukesdag navnet.

  • Ukedag Mann / Dame
  • mandag: Kojo / Adwoa
  • tirsdag: Kwabena / Abena
  • onsdag: Kweku / Akua
  • torsdag: Yaw / Yaa
  • fredag: Kofi / Afua
  • lørdag: Kwame / Ama
  • søndag: Kwesi / Akosua

1 kommentar:

  1. Veldig bra innslag om Ghana og Accra Hilde. Føler absolutt at dette inspirerer til jeg kommer nedover i slutten av mai. Gleder meg skikkelig til å få oppleve den afrikanske naturen og kulturen du fremstiller her.
    Har hatt er super Påskeferie hjemme i Harstad og på hytta med stålende sol og masse skigåing, men du kan tro du var savnet.
    Koz dere skikkelig i Busua og ha en riktig god helg!

    Klem :)

    SvarSlett

Geirangerfjorden

På tur ned Ørneveien stoppet vi i ørnesvingen.  Med over 700 000 besøkende hvert år er jeg glad ...